PIERWSZA LIGA WŚRÓD SUPLEMENTÓW LECZNICZYCH Z NONI - POLINESIAN NONI!!!

1   2   3  4    5   

Rozważania na temat wyboru najlepszego produktu z owocu noni cd...

.

2/ Przetwarzanie

Istnieje obecnie wiele  różnych  sposobów  przetwarzania  owocu  noni,  zanim  trafi  on  do  sprzedaży.   Najpopularniejsze  metody przedstawiamy poniżej. Prawie każda metoda ma swoje plusy i minusy.
Wybór należy zatem do Ciebie:

a /  metoda "tylko sok"
Owoce  noni  zbierane są jako bardzo dojrzałe,  nawet  przejrzałe -  będące  prawie na granicy gnicia.  W tym stadium owoc puszcza sok. Niektóre firmy specjalnie leżakują mniej dojrzałe owoce, aby w ten sposób zmiękły. Owoce układa się na wielkich sitach i sok wyciska się do wielkich kadzi. Następnie sok jest  oczyszczony  i  butelkowany  bez  dodatków  zapachowych,  smakowych bądź zagęszczających. Taki produkt określa  się  mianem ,,100% sok noni".   Niekiedy firmy przed butelkowaniem dodają wodę do soku. Przepisy FDA nie precyzują  zasady  podawania  procentowej  zawartości soku noni więc firmy mogą legalnie dodawać wodę do soku, a na etykiecie  widnieje  nadal  napis  ,,100% sok z noni". Taki produkt z nadto dojrzałych owoców, dla bezpieczeństwa jego konsumentów, powinien przejść przez proces pasteryzacji. 

- plusy - jest to czysta formuła soku noni dość ostra w smaku, która ewentualnie nadaje się tylko do profilaktyki.
- minusy - stuprocentowy  sok  noni  trudno  jest wypić ze względu na silnie nieprzyjemny zapach i smak. Naturalny sok noni może być mieszany z wodą, a na etykiecie może nadal posiadać napis 100% sok z noni. Przygotowywanie soku  tą  metodą  niesie ze sobą ryzyko użycia zgniłych owoców, co automatycznie nakazuje pasteryzację i wyklucza możliwość pozyskania korzystnych dla celów terapeutycznych składników noni.
Kolejnym minusem jest brak miąższu owoców. Fakt ten bardzo zmienia biochemię takiego soku w stosunku do owocu w naturze, który jest z miąższem. To sprawia, iż jest on lekko zakwaszający dla organizmu, co może zaburzać homeostazę organizmu  (równowagę kwasowo-zasadową). Zatem z tego powodu, sok taki zupełnie nie nadaje się dla osób chorych, które mają już zachwianą homeostazę organizmu. Sok ten nie nadaje się do leczenia i dłuższej terapii. 
Jak go rozpoznasz?
Poznasz go po tym, że w kieliszku po godzinnym odstaniu soku nie pozostanie naturalny osad, a sam sok będzie wodnisty.

b /  przecier z tartych owoców noni
Do  produkcji  przecieranego soku noni,  używa  się  całego owocu noni, który zbierany jest podobnie jak w metodzie pierwszej  w  okresie  pełnej dojrzałości na granicy gnicia, a owoce mniej przejrzałe poddaje się leżakowaniu. Owoce przeciera się usuwając z nich pestki. Ponieważ uzyskana pulpa jest bardzo gęsta, więc na tym etapie dodaje się naturalny sok wieloowocowy nadający jej walory zapachowe i smakowe a także powodujący   zwiększenie się  płynności  gęstej  pulpy, co zmniejsz faktyczną ilość owocu noni w takim soku. Produkt  ten również dla bezpieczeństwa przechodzi proces pasteryzacji.
- plusy - badania  naukowe  wykazują,  iż  ta  metoda pozwala uzyskać produkt zawierający sok noni, a także kilka bardzo wartościowych składników znajdujących się w części miąższowej owocu. Sok noni z dodatkiem naturalnego miąższu i soku  owocowego  bardziej  smakuje  oraz  ma wyższą wartość odżywczą i terapeutyczną niż sok wyciskany. Sok taki może  służyć wyłącznie celom profilaktycznym a nie leczniczym.
- minusy -  Ostry, nieprzyjemny zapach i smak należy zneutralizować innymi owocowymi przecierami lub sokami. Zbyt duży dodatek  soku wieloowocowego może osłabiać uzyskany produkt z owoców noni. Szukaj zawsze soku który ma minimum 90% zawartości czystego soku (miąższ + woda z owocu)  z noni lub więcej i nie jest pasteryzowany. 
Pasteryzacja sprawia, iż jest to produkt przetworzony, lekko zakwaszający organizm i nie nadaje się w pełni do podstawowej roli terapeutycznej noni - do wyrównywania homeostazy - podstawy zdrowia dla każdego. Sok ten nie nadaje się do leczenia i prowadzenia terapii leczniczej, ani dłuższej terapii profilaktycznej. 
Wymogi FDA narzucają dla wszystkich wytwórców produktów spożywczych (soki, napoje i inne) stosowanie konserwantów do wyboru: kosztowniejszych naturalnych bądź dużo tańszych chemicznych. Często na etykiecie firmy nie piszą żadnej informacji na ten temat, co wcale nie oznacza, iż produkt jest wolny od konserwantów. Każdy produkt spożywczy w dzisiejszych jest konserwowany!
Jeśli nie ma informacji na ulotce, zachodzi pytanie: nie napisano o konserwantach bo są one sztuczne, czy jednak są naturalne ale zapomniano umieścić ich  składu na ulotce?
Tylko najlepsze firmy umieszczają pełną informację na swoich ulotkach.

c /  tabletki i kapsułki
Owoc  noni  zbierany  jest,  gdy osiągnie dojrzałość, ale nie może być przejrzały.
W przystosowaniu do tabletek lub kapsułek występuje wiele metod technologii m. in:
- dehydratyzacja, gdzie w ciągu 4 sekund w podciśnieniu próżniowym produkt roślinny lub inne zioło jest idealnie wysuszone, gdzie biologicznie czynne składniki tylko w bardzo minimalnym stopniu ulegają zniszczeniu. Pod wpływem ciepła i wilgoci w organizmie, te składniki lecznicze ponownie zaczynają aktywnie pracować.  W  ten  sposób owoc zostaje  pozbawiony przede wszystkim wody.  Kolejny proces to tzw. "irradiacja", powodująca oczyszczenie  i  usunięcie  niepożądanych  bakterii.  Tak przygotowany produkt jest gotowy do formowania z niego tabletek bądź umieszczania go w kapsułkach.
  - plusy -
tabletki i kapsułki są wygodne w użyciu.
W kapsułkach nie odczuwa się przykrego smaku i zapachu noni, a ich zawartość to 100% noni bez innych dodatków, pod warunkiem wytwarzania ich przez odpowiednią firmę posiadającą gwarancyjne certyfikaty jakości: Good Manufacturing Practice czyli GMP.
W tabletkach smak i zapach owocu noni może być zmieniony dodatkami smakowymi.
  - minusy - to "irradiacja" czyli naświetlanie po dehydratyzacji, gdzie istnieje obawa zniszczenia niektórych składników biologicznie czynnych.  Również podczas procesu odwodniania owocu noni, w zależności od użytej technologii jego produkcji oraz firmy istnieje obawa, iż pewna część jego składników może zostać bezpowrotnie utracona. Sok ten nie nadaje się do leczenia i dłuższej terapii, a tylko ewentualnie do profilaktyki zdrowotnej. Minusy dotyczą wyłącznie suszenia owocu noni w wysokich temperaturach oraz jego naświetlania. 

- liofilizacja, zbierane owoce natychmiast są rozdrabniane do gęstej pulpy i poddawane metodzie liofilizacji oraz suszeniu przez głębokie zamrażanie (unikanie wysokiej temperatury). Z tek metody jednak korzysta zaledwie 2% tych najlepszych firmy, dla których jakość jest najważniejsza. Liofilizacja nie należy do najtańszych metod. W zamian za to liofilizacja pozwala na zachowaniu aktywności wszystkich składników biologicznie czynnych, zawartych w świeżych owocach noni, przy czym neutralizuje i eliminuje wszelkie bakterie i grzyby w danym produkcie, choć sam owoc noni również ma własne bardzo silne składniki bakterio-  i grzybo-bójne, które w naturalnym soku (nie zapasteryzowany) działają bez zarzutu!
Liofilizacja to wielka zaleta dla produktów spożywczych - jest zarezerwowana wyłącznie dla najlepszych firm i ich produktów (ze względu na wysokie koszty, stosuje ją zaledwie 2 % najlepszych firm na świecie). Produkty liofilizowane noni posiadają najważniejszy dla suplementów certyfikat Good Manufacturing Practice czyli GMP 
- co oznacza najlepszy produkt ostro kontrolowany na każdym etapie produkcji. Tych najlepszych nie dotyczy nakaz FDA dla pasteryzacji soków, nadany dla przeciętnych producentów i ich produktów o wątpliwej nieraz jakości, które tak ostrej kontroli jak GMP nigdy nie przechodzą. Produkty liofilizowane z noni oraz wiele innych, są produkowane już w najnowszej technologii XXI wieku! To może oznaczać tylko jedno - 

 PIERWSZA LIGA WŚRÓD WSZYSTKICH SUPLEMENTÓW ORAZ WŚRÓD PRODUKTÓW Z OWOCÓW NONI!!!

Jeśli pragniesz mieć 100% pewność jakości oraz najlepszych produktów z owoców noni, szukaj wyłącznie liofilizowanych produktów z certyfikatem Good Manufacturing Practice czyli GMP

d /  metoda soku z proszku
Podobnie  jak  w  metodzie poprzedniej,  dojrzały owoc  jest  zbierany, a dalej odwadniany i  suszony (a następnie poddawany  irradiacji). Tak oczyszczony  i  rozdrobniony  owoc dodaje  się  do roztworu zawierającego substancje smakowe, zapachowe,  konserwujące  i zagęszczające. Bardzo łatwo jest rozpoznać sok produkowany tą metodą. Wystarczy  wlać  sok  do  jasnego  naczynia  (np. filiżanki)  i pozostawić  go  na  kilka  godzin.  Jeżeli  po ostrożnym   przelaniu  go do  innego  naczynia  na  dnie  filiżanki  pozostaną  czarne,  ziarniste  cząsteczki,  możemy  być  pewni  że sok produkowano tą  metodą. Istnieje  również  bardzo  prosta  metoda  identyfikacji  składu  soku produkowanego tą metodą.
- plusy - sok  ma dobry smak, ponieważ dehydratyzacja bądź suszenie usuwają nieprzyjemny smak i zapach owocu noni.
- minusy -  trudno  jest określić  ile  miąższu suchej masy z owocu noni  zawiera  każda  porcja jeśli nie jest to opisane na etykiecie produktu. Niektóre  produkty  uzyskiwane  tą  metodą  zawierają  nadmiar  cukru pochodzący ze sztucznych substancji smakowo-zapachowych. Inne zawierają bardziej naturalne formy fruktozy pochodzącej z cykorii. Najlepsze produkty z noni mają skład wymieniony na etykiecie.

e /  pasteryzacja jako tani sposób konserwacji
Znana od dziesiątek lat jako jedyna metoda XX wieku służąca do konserwacji soków i napojów owocowych oraz innych przetworów. Amerykańska  FDA  (w  UE - EKZiOK)  silnie  zaleca  pasteryzację  wszystkich  soków  owocowych, dla bezpieczeństwa, gdyż bywa że w takich sokach można znaleźć nawet 80% wody -  są bardzo rozcieńczone, ale pisze na nich 100% soku. Stąd zaostrzone bezpieczeństwo, które dotyczy ogólnie soków spożywczych przede wszystkim w kartonach lub butelkach szklanych z półek sklepowych np. sok, jabłkowy, malinowy, z marchwi, bananów, z pomarańcz, z cytryny, wieloowocowy i inne.  Jeśli zachodzi podejrzenie, że firma nie jest w stanie zapewnić idealnego stanu soku gdyż nie posiada najwyższej technologii produkcji i zaostrzonej kontroli GMP, musi nakazem FDA zapasteryzować swój produkt. Aktualnie w USA, ponad  98%  wszystkich  soków  poddawanych jest dużo tańszej konserwacji soku poprzez jego pasteryzację, aby zniszczyć ewentualne szkodliwe bakterie które w czasie  zbioru niekontrolowanych dokładnie owoców, bądź   procesu  butelkowania  mogą  dostać  się do soku  i  stać się przyczyną groźnych chorób. Jeśli nabywasz sok noni, bezwzględnie upewnij się, czy był on konserwowany poprzez pasteryzację - to niestety DRUGA A NIEKIEDY JESZCZE GORSZA LIGA WŚRÓD SOKÓW Z NONI
Ze zrozumiałych zatem względów, od przeciętnych wytwórców, których nie stać na lepsze, ale droższe technologie produkcji oraz SUROWĄ KONTROLE GMP NA KAŻDYM ETAPIE PRODUKCJI, prawo w USA wymaga pasteryzacji swoich soków. Wiadomo -  produkt  nie  pasteryzowany i nie wytwarzany w najnowocześniejszej technologii XXI wieku (np. z powodu braku finansów w firmie),  może być wytwarzany z owoców gorszej jakości, może się też szybciej zepsuć, a tym samym może  zawierać chorobotwórcze  bakterie będące  przyczyną groźnych chorób. Zatem dla własnego spokoju większość przeciętnych wytwórców pasteryzuje swoje soki i napoje, a te dzięki temu trącą swoje walory lecznicze i stosowane są jako wyłącznie spożywcze soki smakowe bądź do celów tylko profilaktycznych.
 
- plus: sok nadaje się do spożywania oraz do profilaktyki, ale nie nadaje się do diagnozowania i leczenia poważnych chorób -  brakuje w nim enzymu do syntezy cennej kseroniny wytwarzanej z prokseroniny
 
- minus: w pasteryzacji ginie bezpowrotnie wiele cennych i bardzo ważnych składników leczniczych owocu noni np. prokseronaza - enzym dzięki któremu w organizmie może być przetworzona prokseronina w KSERONINĘ. Bez tego enzymu, prokseronina nad która wpadł w zachwyt dr Heincke,  jako najważniejszy składnik noni zupełnie nie działa. Pasteryzowany sok nie nadaje się ZATEM do leczenia, a tylko można go zastosować do skromnej profilaktyki.
 
Jak go rozpoznasz?
Informacja powinna być umieszczona na opakowaniu, ale często jej tam nie ma, tak jak informacji dotyczącej składników i konserwantów, które są nakazem dla wszystkich soków wydanym przez FDA w celu bezpieczeństwa przed ich fermentacją i szybkim psuciem się. Ponieważ pasteryzowane soki często rozcieńczane są wodą oraz innymi sokami, poznasz go z łatwością po wodnistej konsystencji. W kieliszku napełnionym pasteryzowanym sokiem noni, po godzinnym odstaniu soku, nie pozostanie naturalny osad  z miąższu i drobinek zmielonych pestek - bardzo charakterystyczne cechy dla owocu noni jego naturalnej struktury. Osad ma zawsze miejsce, kiedy mamy do czynienia z pełnowartościowym produktem z całego owocu (zobacz opisy na ulotkach naturalnych syropów i innych soków warzywno-owocowych dotyczące osadu) -   tylko najlepsza forma naturalnych produktów
zawiera również miąższ owocu w odpowiedniej dla niego proporcji (na przykład jak w  POLINESIAN NONI).


f /  liofilizacja jako najkorzystniejsza metoda zarezerwowana tylko dla najlepszych!
Podobnie  jak  w  metodzie poprzedniej,  dojrzały owoc noni wysokiej jakości, jest  zbierany, a dalej poddawany procesowi odwadniania  przez zamrażanie tzw. liofilizację. Ten najnowocześniejszy obecnie proces przetwórczy, zarezerwowany jest tylko dla najlepszych produktów spożywczych. Korzysta z niego coraz więcej firm produkujących suplementy z noni.
Liofilizacja jest to proces odwadniania ciał przez ich zamrożenie, a następnie sublimację w próżni powstałych kryształków lodu. W próżni lód przechodzi bezpośrednio w parę z pominięciem stanu ciekłego, a dzięki temu można sprawić, iż część wody lub jej całość zostanie odparowana z produktu. Proces liofilizacji produktów żywnościowych owoców noni likwiduje występowanie bakterii chorobotwórczych, a liofilizowana żywność z reguły nie wymaga konserwacji chemicznej przed bakteriami czy pleśnią. Z tek metody jednak korzysta zaledwie 2% tych najlepszych firmy, dla których jakość jest najważniejsza!
Liofilizacja nie należy do najtańszych metod. W zamian za to liofilizacja pozwala na zachowaniu aktywności wszystkich składników biologicznie czynnych. O najnowszej technologii XXI wieku do wytwarzania pożywienia w proszku (instant) lub w soku najwyższej jakości - o liofilizacji przeczytaj więcej na stronie: http://www.noni.com.pl/liofilizacja.html  

- plusy - liofilizowany owoc noni zachowuje wszystkie enzymy, proteiny roślinne oraz sole mineralne i witaminy w nienaruszonym stanie - tak jak w surowym owocu. To bardzo wazne dla osób stosujących sok lub kapsułki noni w celach leczniczych. Soki pasteryzowane tracą te cenne składniki naturalne. Najczęściej poznasz taki sok pasteryzowany, po szklanej butelce - tylko tak można zapasteryzuje sok. Takich soków unikaj w celach leczniczych.
Dodatkowo liofilizowany sok ma przyjemny zapach i dobry smak, ponieważ liofilizacja minimalizuje nieprzyjemny smak i zapach owocu noni, stąd inne skoncentrowane dodatki smakowo - zapachowe są niezbędne tylko w znikomej ilości. Liofilizacja tak w kapsułkach jak i w soku pozwala na zachowanie wszystkich składników biologicznie czynnych, zawartych w świeżych owocach noni, pozwala na proporcje -  odpowiednia zawartość miąższu w soku i w kapsułkach. Taka forma technologii owocu noni jest najkorzystniejsza do celów wyrównywania w organizmie niezbędnej dla uzyskania zdrowia homeostazy - równowagi kwasowo-zasadowej. Liofilizowane produkty spożywcze w tym owoc noni, to najbardziej korzystne suplementy służące do celów odżywczych jak również terapeutyczno -  leczniczych oraz jako naturalna profilaktyka zdrowia.
- minusy -  brak minusów dla stosowania liofilizowanego owocu noni w soku lub liofilizowanego noni w kapsułkach.

 Wstęp - PIERWSZA LIGA WŚRÓD SUPLEMENTÓW>>>

1/ Zbiór owoców noni  - "roślinny bioenergoterapueuta">>> 

2/ Przetwarzanie:
a /  metoda "tylko sok"
b /  przecier z tartych owoców noni
c /  tabletki i kapsułki
d /  metoda soku z proszku
e /  pasteryzacja
f /  liofilizacja jako najkorzystniejsza metoda wytwarzania soku oraz kapsułek z noni

Podsumowanie wniosków (str. 4    5 )

[Zobacz jak stosować Polinesian Noni  ]

1   2   3    4    5
Wyślij link do Noni znajomemu/znajomej