noni.com.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

Lifestyle

5 rzeczy, które ułatwią dbanie o czystość w gastronomii 

5 rzeczy, które ułatwią dbanie o czystość w gastronomii 

Czystość jest bardzo ważnym aspektem w gastronomii. Wpływa bezpośrednio na komfort i organizację pracy, a także jakość przygotowywanych posiłków. Jej utrzymanie jest jednak bardzo wymagające i zajmuje sporo czasu. Jak ułatwić sobie sprzątanie? W co zainwestować i o czym pamiętać, aby miejsce pracy było czyste i dobrze zorganizowane? 

5 rzeczy, które ułatwią dbanie o czystość w gastronomii 

Dbanie o czystość w gastronomii nie musi spędzać Ci snu z powiek i zabierać kilku godzin każdego dnia. Odpowiednia organizacja w tym zakresie pozwoli zminimalizować czas pracy, a jednocześnie zachować najwyższe standardy dotyczące higieny. Poznaj 5 rzeczy, które zdecydowanie ułatwiają dbanie o czystość. 

1. Stosowanie w wysokiej jakości środków czyszczących

Specjalistyczne środki czyszczące pozwalają w sprawny sposób usuwać różnego rodzaju zabrudzenia – bez szorowania, namaczania czy kilkukrotnego umieszczania jednej rzeczy w zmywarce, aby usunąć zaschnięty brud czy ślady przypalenia. 

Jakie opcje warto tutaj stosować? Najlepiej sprawdzają się te stworzone z myślą o konkretnych problemach: np. środki do odkamieniania ekspresów, czyszczenia piekarnika i kuchenki czy do mycia podłogi. Są one skoncentrowane na konkretnym problemie i pozwalają sprawnie się z nim uporać. 

Rozwiązania o uniwersalnym charakterze lepiej stosować rzadziej. Mogą być znacznie mniej wydajne i wymagać poświęcenia dużej ilości czasu na zrealizowanie prac sprzątających. 

2. Narzędzia ułatwiające sprzątanie – szczotki do czyszczenia pieca i inne 

Poza środkami do czyszczenia bardzo ważne są także akcesoria. Należą do nich m.in.: 

  • szczotki do czyszczenia pieca – pozwalają w precyzyjny i sprawny sposób usunąć zabrudzenia (nawet te wyjątkowo uporczywe), a przy okazji nie wymagają szorowania; 

  • mop o optymalnej powierzchni czyszczącej – pozwoli szybko i sprawnie usunąć zabrudzenia z podłogi. Warto wybrać dobrze wyprofilowany model, który pozwoli dotrzeć w każde miejsce; 

  • ściereczki z mikrofibry – akcesoria ułatwiają np. czyszczenie blatów i mają wielorazowy charakter, więc są bardziej ekologiczne niż np. stosowanie samego ręcznika papierowego; 

  • gąbki o optymalnych rozmiarach – w gastronomii zdecydowanie lepiej sprawdzają się gąbki do mycia naczyń o większym rozmiarze niż standardowy. Wynika to przede wszystkim z faktu, że za ich pomocą myte są naczynia o większych gabarytach niż te wykorzystywane w domowej kuchni. 

Im więcej przydatnych akcesoriów do sprzątania będziesz mieć, tym większe będą Twoje możliwości w zakresie sprawnego usuwania zabrudzeń nawet z trudnodostępnych miejsc. 

3. Zredukowanie kamienia poprzez zastosowanie uzdatniacza wody 

Problemem ze zbyt twardą wodą rodzi wiele problemów – również w kontekście dbania o czystość w kuchni. Kamień osadza się na bateriach, naczyniach, a także stosowanych narzędziach. Tym samym skraca ich żywotność i może powodować liczne problemy techniczne. Jak się uporać z tym problemem? Warto zastosować uzdatniacz wody, który będzie pełnił funkcję zmiękczacza. 

Urządzenie pozwoli zredukować problem osadzającego się kamienia, np. w czajnikach czy na bateriach umywalkowych. Dzięki temu ich regularne czyszczenie będzie szybsze, a przy okazji nie będzie wymagało używania drogich oraz mocnych środków chemicznych. 

4. Wdrożenie młynków koloidalnych 

Młynki koloidalne zdecydowanie ułatwiają pozbywanie się resztek jedzenia. Mielą je, a następnie odprowadzają do kanalizacji. Powodują oszczędność czasu i pozwalają uniknąć nieprzyjemnych zapachów w kuchni, dlatego są niezastąpione w kontekście dbania o czystość. 

5. Regularność i dokładność w sprzątaniu

Aby w Twojej kuchni było czysto, konieczne jest regularne sprzątanie w bardzo dokładny sposób. Dzięki temu na bieżąco będą usuwane pojawiające się zabrudzenia, a miejsce będzie wygodne w użytkowaniu i gotowe do gotowania niezależnie od tego, co i kiedy będziesz chciał przyrządzić. 

Czystość w kuchni jest bardzo ważna dla higieny i komfortu pracy. Aby o nią zadbać, warto zatroszczyć się o odpowiednie akcesoria i środki, a także regularność w sprzątaniu. 

Materiał zewnętrzny

Udostępnij