Czystość jest bardzo ważnym aspektem w gastronomii. Wpływa bezpośrednio na komfort i organizację pracy, a także jakość przygotowywanych posiłków. Jej utrzymanie jest jednak bardzo wymagające i zajmuje sporo czasu. Jak ułatwić sobie sprzątanie? W co zainwestować i o czym pamiętać, aby miejsce pracy było czyste i dobrze zorganizowane?
5 rzeczy, które ułatwią dbanie o czystość w gastronomii
Dbanie o czystość w gastronomii nie musi spędzać Ci snu z powiek i zabierać kilku godzin każdego dnia. Odpowiednia organizacja w tym zakresie pozwoli zminimalizować czas pracy, a jednocześnie zachować najwyższe standardy dotyczące higieny. Poznaj 5 rzeczy, które zdecydowanie ułatwiają dbanie o czystość.
1. Stosowanie w wysokiej jakości środków czyszczących
Specjalistyczne środki czyszczące pozwalają w sprawny sposób usuwać różnego rodzaju zabrudzenia – bez szorowania, namaczania czy kilkukrotnego umieszczania jednej rzeczy w zmywarce, aby usunąć zaschnięty brud czy ślady przypalenia.
Jakie opcje warto tutaj stosować? Najlepiej sprawdzają się te stworzone z myślą o konkretnych problemach: np. środki do odkamieniania ekspresów, czyszczenia piekarnika i kuchenki czy do mycia podłogi. Są one skoncentrowane na konkretnym problemie i pozwalają sprawnie się z nim uporać.
Rozwiązania o uniwersalnym charakterze lepiej stosować rzadziej. Mogą być znacznie mniej wydajne i wymagać poświęcenia dużej ilości czasu na zrealizowanie prac sprzątających.
2. Narzędzia ułatwiające sprzątanie – szczotki do czyszczenia pieca i inne
Poza środkami do czyszczenia bardzo ważne są także akcesoria. Należą do nich m.in.:
-
szczotki do czyszczenia pieca – pozwalają w precyzyjny i sprawny sposób usunąć zabrudzenia (nawet te wyjątkowo uporczywe), a przy okazji nie wymagają szorowania;
-
mop o optymalnej powierzchni czyszczącej – pozwoli szybko i sprawnie usunąć zabrudzenia z podłogi. Warto wybrać dobrze wyprofilowany model, który pozwoli dotrzeć w każde miejsce;
-
ściereczki z mikrofibry – akcesoria ułatwiają np. czyszczenie blatów i mają wielorazowy charakter, więc są bardziej ekologiczne niż np. stosowanie samego ręcznika papierowego;
-
gąbki o optymalnych rozmiarach – w gastronomii zdecydowanie lepiej sprawdzają się gąbki do mycia naczyń o większym rozmiarze niż standardowy. Wynika to przede wszystkim z faktu, że za ich pomocą myte są naczynia o większych gabarytach niż te wykorzystywane w domowej kuchni.
Im więcej przydatnych akcesoriów do sprzątania będziesz mieć, tym większe będą Twoje możliwości w zakresie sprawnego usuwania zabrudzeń nawet z trudnodostępnych miejsc.
3. Zredukowanie kamienia poprzez zastosowanie uzdatniacza wody
Problemem ze zbyt twardą wodą rodzi wiele problemów – również w kontekście dbania o czystość w kuchni. Kamień osadza się na bateriach, naczyniach, a także stosowanych narzędziach. Tym samym skraca ich żywotność i może powodować liczne problemy techniczne. Jak się uporać z tym problemem? Warto zastosować uzdatniacz wody, który będzie pełnił funkcję zmiękczacza.
Urządzenie pozwoli zredukować problem osadzającego się kamienia, np. w czajnikach czy na bateriach umywalkowych. Dzięki temu ich regularne czyszczenie będzie szybsze, a przy okazji nie będzie wymagało używania drogich oraz mocnych środków chemicznych.
4. Wdrożenie młynków koloidalnych
Młynki koloidalne zdecydowanie ułatwiają pozbywanie się resztek jedzenia. Mielą je, a następnie odprowadzają do kanalizacji. Powodują oszczędność czasu i pozwalają uniknąć nieprzyjemnych zapachów w kuchni, dlatego są niezastąpione w kontekście dbania o czystość.
5. Regularność i dokładność w sprzątaniu
Aby w Twojej kuchni było czysto, konieczne jest regularne sprzątanie w bardzo dokładny sposób. Dzięki temu na bieżąco będą usuwane pojawiające się zabrudzenia, a miejsce będzie wygodne w użytkowaniu i gotowe do gotowania niezależnie od tego, co i kiedy będziesz chciał przyrządzić.
Czystość w kuchni jest bardzo ważna dla higieny i komfortu pracy. Aby o nią zadbać, warto zatroszczyć się o odpowiednie akcesoria i środki, a także regularność w sprzątaniu.
Materiał zewnętrzny