noni.com.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

Dieta

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega?

Dieta ubogoresztkowa – na czym polega?

Dieta ubogoresztkowa to ostatnimi czasy popularny sposób na odżywianie. Ma ona na celu ograniczenie błonnika, dzięki czemu zmienia się funkcjonowanie jelit. Jest to dosyć 

eleganckie określenie do mniejszego wypróżniania się. Jednakże czy warto ją stosować?

Błonnik – składnik wielu produktów

Błonnik pokarmowy to substancja pochodzenia roślinnego, która ma ogromny wpływ na nasz organizm. Pomimo, że nie jest ona trawiona przez nasz organizm, posiada bardzo wiele korzyści. Wspomaga metabolizm, oczyszczając organizm z zalegających produktów przemiany materii. Skutkiem tego działania jest zmniejszenie stężenia cholesterolu, co również jest pozytywnym czynnikiem błonnika. U osób zdrowych dzienne spożycie wynosi 20-40 gramów. Błonnik pokarmowy znaleźć możemy przede wszystkim w owocach, warzywach, ale przede wszystkim w produktach zbożowych. Jednakże w przypadku chorób układu pokarmowego, w szczególności jelit spożywanie dużej ilości błonnika może mieć wiele wad. Dlatego też z pomocą przychodzi dieta ubogoresztkowa, która ma za zadanie ulżyć osobom, które nie mogą pozwolić sobie na spożywanie produktów bogatych w błonnik.

Dieta ubogoresztkowa – sposób odżywiania

Dieta ubogoresztkowa to sposób odżywiania stosowana przy osobach, które chorują na choroby zapalne jelit czy też zapalenie jelita grubego. Nie ma ona na celu redukcji ani zmniejszania masy ciała. Jest to dieta lecznicza, mająca na celu odciążenie chory układ pokarmowy oraz jednocześnie ograniczyć występowanie biegunek, które są charakterystycznym elementem tego typu schorzeń. Na pierwszym miejscu należy ograniczyć spożywanie błonnika, które regulują działanie jelit. Warto ograniczyć również tłuszcze, zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego. Powodują one obciążenie układu pokarmowego ze względu na swoją ciężkostrawność. Dlatego zaleca się przygotowywanie posiłków w sposób lekkostrawny, na parze lub gotując produkty. Nie należy smażyć posiłków. Według Światowej Organizacji Zdrowia w przypadku diety ubogoresztkowej trzeba ograniczyć ilość błonnika do 10-25 gramów, zwłaszcza w momentach nasilonych objawów choroby. 

Jak zbilansować dietę?

Dieta często kojarzona jest z chęcią zrzucenia zbędnych kilogramów. Jednakże w dietetyce nie jest to jednoznaczne. Dieta to sposób odżywiania, może być zbilansowana, redukcyjna, lecznicza czy też na wzrost wagi. Jednakże metody odżywiania powinny być zdrowe i nie zagrażać naszemu życiu. Wiele diet, szczególnie rozprzestrzenianych w internecie jest niebezpiecznych dla naszego zdrowia. Każdą decyzję, która zmienia nasze żywienie diametralnie warto przedyskutować z lekarzem, w szczególności z dietetykiem.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.