noni.com.pl

Blog tematyczny o zdrowiu, sporcie i diecie

DietaZdrowie

Witaminy dla wegan – jakie warto suplementować?

Witaminy dla wegan – jakie warto suplementować?

Weganizm to dieta, która odrzuca zarówno produkty zwierzęce, jak i odzwierzęce. Następstwem stosowania takiego jadłospisu są niedobory witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W tym artykule dowiesz się, jakie są odpowiednie witaminy dla wegan.

Dlaczego weganom brakuje witamin?

Weganie często cierpią na niedobory witamin. Jest to spowodowane przede wszystkim grup pokarmów, które w głównej mierze dostarczają potrzebne składniki odżywcze i mikroelementy. Aby zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witamin należy je suplementować. Witaminy dla wegan są bardzo ważne, ponieważ brak wiedzy w tym zakresie może spowodować wiele chorób i problemów ze zdrowiem. Warto w tej kwestii również skonsultować się z lekarzem, aby korzystać z suplementacji w sposób racjonalny.

Jakie witaminy dla wegan?

Weganie powinni suplementować witaminy. Niedobór może być przyczyną wielu chorób i złego samopoczucia. Dlatego często sklepy i apteki oferują produkty, które posiadają wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Witaminy dla wegan to przede wszystkim:

  • Witamina B12 – występuje ona w takich produktach jak jaja, ryby czy mleko. Suplementacja tej witaminy jest niezwykle ważna, gdyż jej niedobór może prowadzić do chorób serca problemów ze wzrokiem i zaburzenia chodzenia.
  • Witamina D3 – tak zwana witamina słońca. Naturalnie składnik ten występuje w składnikach pochodzenia zwierzęcego, takich jak ryby i produkty mleczne. Witamina D3 jest budulcem dla naszego ciała, gdyż odpowiada za mineralizację kości i prawidłowy rozwój układu kostnego. Ma też duże znaczenie przy utrzymaniu odporności. Poza suplementacją warto dostarczać witaminę D3 poprzez kąpiele słoneczne oraz dostarczanie produktów wzbogacanych o ten składnik.
  • Witamina C – wpływa na poprawne działanie układu odpornościowego. Warto suplementować ją nie tylko na diecie wegańskiej. Osoby jedzące mięso mogą dostarczać witaminę C aby poprawić swoją odporność szczególnie w sezonie grypy.

Co poza witaminami?

Dla naszego organizmu nie tylko witaminy są istotne. Dodatkowo weganie powinni suplementować inne mikroskładniki, które nie występują w produktach roślinnych. Są to przede wszystkim:

  • Jod – Składnik będący podstawą naszego funkcjonowania. Odgrywa znaczącą rolę w pracy układu krwionośnego oraz nerwowego. Jego suplementację powinny rozważyć nie tylko osoby na diecie wegańskiej, ale również osoby jedzące mięso będące w każdym wieku.
  • Cynk – jest bardzo ważny, ponieważ ma bardzo duże znaczenie w prawidłowym działaniu metabolizmu czy hormonów. Również jest to składnik mający duży wpływ na naszą odporność. W diecie roślinnej znajduje się w różnego rodzaju orzechach, jednakże są to nieduże ilości. Dlatego ważne jest dołączenie cynku do suplementacji.
  • Wapń – to jeden z budulców naszych kości.
  • Żelazo – Składnik regulujący układ nerwowy oraz odpornościowy, a także poprawiający metabolizm energetyczny. Jego niedobór może powodować anemię i różnego rodzaju problemy z ogólnym samopoczuciem.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.